Emoticons vs. Stickers: wat kies jij?

Emoticons vs. Stickers: wat kies jij?

Elk chatprogramma heeft ze: emoticons! Mijn collega Fabrizio (Softonic in ‘t Italiaans) is er gek op, maar ik houd veel meer van stickers. Deze zie je steeds vaker, bijvoorbeeld in de nieuwe Facebook-app voor Android en iPhone. Ook in de populaire VoIP-app LINE zitten ludieke plakplaatjes en ik gebruik ze steeds vaker in plaats van tekst. Handig wanneer je even geen zin hebt in een discussie.

Wat is nu precies het verschil tussen stickers en emoticons en wanneer gebruik je de een of de ander? Fabrizio en ik vechten het uit op de redactie!

Ouderwets of nieuwe stijl?

Fabrizio: Emoticons zijn eenvoudig en duidelijk. Dat kan ik van stickers niet zeggen. Ze zijn nogal complex en bevatten veel boodschappen, wat leuk is maar ook behoorlijk contextafhankelijk.

Je hebt meer van ze nodig om een hele situatie uit te beelden en daar ligt natuurlijk een bloeiende business: je moet een pakket kopen wil je het hele verhaal kunnen vertellen.

Merijn: Smileys gebruik ik al erg lang en ze hebben nooit echt precies mijn emotie kunnen uitbeelden. Ik vind een hoop smileys/emoticons grappig en vriendelijk, maar zoek soms naar die ene afbeelding die nét iets meer toevoegt (zonder ook maar een letter te hoeven typen). Stickers zijn lekker groot en geven dus veel meer ruimte voor het toevoegen van een ervaring.

Soms wil ik helemaal niets invoeren en dan zijn stickers een uitkomst!


Eenvoudig berichtje of uitgebreide drama?

Fabrizio: Ik vind het fijn dat emoticons simpele, begrijpelijke emoties uitbeelden. Ze voegen een vleugje gevoel toe aan tekst en nemen niet meteen een hele betekenis over. Het verhaal wordt zo nog altijd met woorden verteld. Als schrijver en verspreider van het gesproken woord kan ik natuurlijk alleen maar het gesproken woord verdedigen. Bovendien denk ik dat het gebruik van stickers als vervanging voor emoties ook een deel van een zinvol gesprek vervangt.

Het lijken zo wel rookgordijnen: mensen gooien ze naar je om je af te leiden en de discussie op te breken of te vermijden.

Merijn: Geef mij maar drama. Wanneer ik een gesprek kan oppeppen met wat beeldmateriaal, dan overdrijf ik graag. Als recensent stuit je dagelijks op frustrerende software of webdiensten en sommige stickers in LINE vangen erg goed de frustratie van dat moment. Ik kan helemaal niets met zo’n piepkleine smiley, omdat ik er dan altijd tekst bij moet zetten, bijvoorbeeld: “Aaaah, wat een vervelende virusscanner is dit! Het lijkt zelf wel een virus!” Geef mij een sticker met een maniakale Japanse Manga-uitbarsting en ik ben blij.

Kleine plaatjes of enorme scènes?

Merijn: Ik ben dol op het feit dat stickers zo veel meer zeggen dan een piepkleine smiley. In het verleden gebruikte ik emoticons voor ongemakkelijke stiltes (je kent ze wel, waarbij je gewoon eigenlijk niets meer hebt te zeggen) maar wat als je helemaal niet meer zou hoeven typen? Welkom in de wondere wereld van stickers: waar tekst niet meer verplicht is en katten op scooters de dienst uitmaken!


Fabrizio: Stickers zijn gewoon te groot. Mijn Android-telefoon heeft een scherm van 4” (inches) maar nu moet ik al te vaak naar beneden scrollen om de vele stickers in het chatscherm te zien. Gooi er een paar stickers in en een tekstberichtje verdwijnt al snel in die massa. Voor mij gaat het om gebruikersgemak: stickers storen de conversatie en verdunnen de informatie op het scherm. Net als bij emoticons moet je stickers op een goede manier toepassen, of misschien nog wel wat beter opletten bij het gebruik ervan. Zou je tijdens een gewoon gesprek ook doen wat de stickers uitbeelden?


Emoticons zijn overal, stickers zijn zeldzaam

Merijn: Ik weet het, stickers zijn zeldzaam. Maakt dat ze echter niet speciaal? Zelf gebruik ik WhatsApp, LINE en Facebook, waardoor ik een hoop keuze heb. Vooral de mobiele applicatie van Facebook zit boordevol stickers (na de laatste update) en ik heb ze dus in mijn chats én in mijn sociale netwerk. Het is zelfs bijzonder om stickers te kunnen sturen naar mensen die Facebook gebruiken via ‘t web, want ze kunnen geen stickers terugsturen! De noodzaak voor tekst is stukken minder dankzij stickers en met de collectie van gratis plaatjes op Facebook en bij LINE is er genoeg om uit te kiezen. Had ik al gezegd dat er katten in dozen en op scooters tussen zitten?

Fabrizio: Ik ben niet zo bezig met stickers, dus mijn keuzemogelijkheid is groter. Emoticons vind je overal, in elke app. Het geeft me meer flexibiliteit, want ze zitten in vrijwel elke software waarmee je communiceert. Momenteel gebruik ik WhatsApp en daar zitten sowieso geen stickers bij. Komt dat ooit nog eens dan zie ik ze wel verschijnen, maar tot die tijd ben ik tevreden met emoticons.


Waar vind je ze?

Outlook.com: toets in een open mailvenster de combinatie Ctrl+Y in en de beschikbare emoticons verschijnen (110 stuks)

Facebook.com: klik op de smiley rechtsboven in een chatvenster en je ziet de mogelijk emoticons (21 stuks)

Facebook voor mobiel: tik op het plusteken links in het gespreksveld voor reguliere smileys (meer dan 100) of tik rechts in het gespreksveld en een nieuw venster opent. Hier download je nieuwe stickers en veel ervan zijn gratis.

WhatsApp: tik op de smiley links van het chatvenster en je hebt een ruime keuze uit emoticons in verschillende menu’s.

LINE: tik op de smiley links van het chatvenster en kies bovenin welk type je wilt invoegen: emoji, emoticons of stickers. LINE heeft vrijwel de grootste keuze aan stickers en emoticons beschikbaar.

Skype: geen stickers hier, maar wel een hoop emoticons! In dit artikel leggen we uit hoe je ze gebruikt.

“Wat is jouw favoriete chatmethode: met smilies or stickers?”

Bekijk alle reacties
Bezig commentaar te laden

Nieuwste artikelen

Meest gedownloade apps

Noblesse 426 - Chapter 426 Dec 08, 2016 | テッドの迷宮 | The Flying Swords Of Dragon Gate (2011) Full Movie HDRip 700MB